У зв'язку з появою YouTube-шоу "Екзамен" і "Дорослі дівчата" Єфросиніна розширила аудиторію та змістила фокус уваги на соціально значущі теми. В останніх проектах медійниця нерідко підіймала питання аб'юзу в стосунках, гендерної рівності, стереотипного мислення і прийняття себе.

Ми зустрілися з Єфросиніною на бекстейджі шоу Олі Полякової "Королева кухні", де вже телеведучій довелося складати своєрідний кулінарний іспит – готувати бездріжджовий хліб.

В рамках проєкту "Інтерв'ю 24" Маша розповіла про соціальну стигматизацію, культ ідеальної фізичної форми та бодішеймінг. Вона також поділилася "секретами" своєї стрункості.

Читайте також Про Єлизавету II, шкільне меню від Клопотенка та війну за борщ: інтерв'ю з гастродипломатом

Ми з вами зараз знаходимося на бекстейджі зйомок шоу "Королева кухня". Ви – гостя одного з випусків програми. Любите самі готувати?

Моє життя розпорядилося так, що ніщо в його ході не траплялося такого, щоб я полюбила готувати. Це дуже просто пояснити. Мама показувала нам готування, як щось для неї непросте.

Моє дитинство проходило за радянських часів у досить скромних умовах. Я пам'ятаю часи й роки, коли вдома не було електрики і газу. Мама нам буквально готувала з того, що було в холодильнику. Рис або макарони по-флотськи ми могли їсти три дні.

Прям обожнювання в особі мами я не бачила, коли вона стояла на кухні. Це був вимушений захід – дістати продукти і швидко всіх нагодувати. Вже у віці 14–15 років я задумалася, що, напевно, і мені потрібно оволодіти якимись навичками (готування – 24 канал).

Маша Ефросинина, Оля Полякова, Королева кухни, еда, питание

Маша Єфросиніна: "Моє життя розпорядилося так, що ніщо в його ході не траплялося такого, щоб я полюбила готувати" / Фото пресслужби MEGOGO

Мама же ж вимовила фразу, яка багато в чому визначила моє ставлення до кулінарії. Вона сказала: "Донечко, краще ти вчися, щоб бути освіченою людиною. Коли будеш такою, ти завжди заробиш".

Можливо, вона тоді сказала це спересердя, але я її ніколи в цьому не звинувачувала і не засуджувала. Добре пам'ятаю, в який час вони жили з татом. Це справило на мене колосальне враження. В принципі, словам мами судилося збутися. У мене є кухар вже дуже багато років.

Цікаво дізнатися Замість Сергія Притули: хто став новим ведучим фіналу Нацвідбору Євробачення-2022

В Україні все ще існує стереотип, що місце жінки – на кухні. Як, на вашу думку, його можна побороти?

Ми з вами вже однією ніжкою (знаходимося – 24 канал) в тих часах, коли дівчатам навряд чи можна сказати авторитарно: "Ти повинна готувати!" Чи то я спілкуюся в таких колах, чи то взагалі не є проблемою.

Я якраз таки радію, що сьогодні такого немає. У містах поменше (існує – 24 канал) ситуація, коли вдома тільки жінка відповідає за готування. За замовчуванням це є головним і незаперечним нормативом.

У мене коротка й абсолютно безкомпромісна відповідь хлопцям, які молодим дівчатам закидають: "Ти повинна готувати!" Я взагалі нічого і нікому не винна. Швидше всього (така відповідь – 24 канал) спричинить по собі конфлікт. Тут потрібно дивитися на ступінь закоханості в цю людину або на ступінь його цінності в житті жінки, дівчини, дівчинки.

Маша Ефросинина, кулинария, питание, интервью 24 канал

Маша Єфросиніна: "Якщо комусь для приготування однієї страви необхідно від двадцяти до тридцяти хвилин, то мені – від двох до трьох годин" / Фото Валентини Поліщук, 24 канал

У моєму житті був епізод з чоловіком, коли ми тільки зустрічалися. Він запропонував мені переїхати до нього. У мені якраз тоді розігралася стигма, що я повинна своєму чоловікові куховарити з ранку до вечора щось вишукане – страви, про які я уявлення не мала. Навіть не знала з якого боку підібратися до ризото, м'яса по-французьки, стейків чи якихось паст.

Я тоді накупила книг і почала куховарити. Все це мені дико важко давалося. Якщо комусь для приготування однієї страви необхідно від двадцяти до тридцяти хвилин, то мені – від двох до трьох годин. У мене не виходило, і все доводилося переробляти.

Одного разу мій чоловік спостерігав за оцими моїми муками, а потім запропонував поговорити. Він сказав: "Марі, якщо тобі не хочеться це робити, то мені жертви взагалі не потрібні. Мені не потрібні ні така їжа, ні такі нерви, ні (твоє – 24 канал) спотворене жахом обличчя. Я тебе про це не просив".

Відразу ж після цього він взяв і за двадцять хвилин зварганив приголомшливий стейк. Іноді я йому кажу: "А давай сходимо в який-небудь ресторан? Так хочеться романтики і чогось такого". У відповідь він пропонує щось приготувати. Готує він справді дуже смачно, швидко і з легкістю.

Тема схуднення не втрачає своєї актуальності. Як ви тримаєте себе у формі?

Всі чекають якогось дива, а в мене, на жаль, його як не було, так і немає. Мій режим харчування вже дуже багато років приблизно однаковий. З нього виключені важкі вуглеводи, випічка, тісто, вироби з борошна, все із заварними кремами. Цього практично немає. Я не їм пельмені, вареники, пасту – нічого, де є тісто.

70 відсотків свого раціону намагаюся складати з сирих овочів чи будь-якого виду обробки. Зрідка ви можете зустріти в моєму раціоні рибу. Не можу назвати себе вегетаріанкою, але я ідеально почуваюся на рослинній їжі.

При підготовці до зйомок, особливо в білизні, намагаюся привести своє тіло в ідеальний для камери стан. Щоб виглядати струнким для життя, необхідно бути трохи схудлим. Багато хто цього не помічає. Я до цього ставлюся не як до жертвоприношення, а як до вимушеної міри та робочого фактору. Тому мені це дається легко.

Маша Ефросинина, еда, питание, кулинария, 24 канал

Маша Єфросиніна: "У мене – звичайні стосунки з їжею" / Фото Валентини Поліщук, 24 канал

Я прибираю вечерю і переходжу на досить модне сьогодні інтервальне голодування, коли різниця між останнім прийомом їжі одного дня і першим прийомом їжі наступного дня становить шістнадцять годин.

Це дуже непросто, оскільки ввечері якраз дуже сильно хочеться поїсти. Та якщо, наприклад, повечеряти о п'ятій вечора, а поснідати десь о восьмій чи дев'ятій ранку, то це і є інтервальне голодування. Воно працює, звичайно, безвідмовно. Так харчувалася моя мама відразу ж після мого народження. Не буду говорити скільки років тому це було.

(Мама – 24 канал) цю систему винайшла самостійно. Зрозуміла, що відсутність вечері робить її завжди стрункою і легкою. Тому цій системі, як і мені, – вже тисячу років.

Як говорити з дітьми про зайву вагу?

Радити підліткам чи юнакам, що вже входять у дорослий вік, – небезпечний шлях. Діти сприймають батьків як менторів, як нав'язування своєї думки. У підсумку це викликає дуже сильний протест.

Якщо говорити дівчинці 14–15 років, що вона має бути худою чи бути ось такою, то чекайте біди. Вона не буде худа і при цьому буде їсти все гівно світу. У 15–16 років я пройшла подібні висловлювання від сторонніх людей, не від батьків. Тому я воліла своїй дочці такого не говорити. Я постійно показую їй, як харчуюся сама.

Маша Ефросинина, кулинария, питание, интервью 24 канал

Маша Єфросиніна: "Радити підліткам чи юнакам, що вже входять у дорослий вік, – небезпечний шлях" / Фото Валентини Поліщук, 24 канал

Вдома у нас немає культу ідеальної фізичної форми на відміну від культури здорового способу життя. Ми з чоловіком не женемося за тим, щоб бути на обкладинках журналів з фітнесу. Однак у нашому холодильнику завжди є продукти, які роблять наш раціон досить корисним, для того, щоб ми могли мати необхідну для роботи витривалість, ясно мислити і бути здоровими молодими батьками для своїх дітей.

Більше того, (діти – 24 канал) з татом можуть заїхати у фастфуд. У нас вдома в холодильнику завжди є просто нескінченна кількість морозива, бо всі троє обожнюють його. В який холодильник не зазирни – там завжди можна знайти морозиво. Я нічого з цим не роблю, та й не збираюся.

О 12 годині ночі я кажу хлопцям, що морозиво з'їдене в цей час, – перебір, що у вас будуть боліти животи і (почнеться – 24 канал) висип. Потім це все так і відбувається, і я: "Ось, подивіться, будь ласка. Матуся завжди права".

Я намагаюся це робити не в зневажливій манері. Вважаю, що якщо дитина підготовлена до того, як харчуватися, і знає правильний підхід, то настане період в її житті, коли вона знайде йому застосування. Поки ж я, звичайно, в наволочках знаходжу обгортки від цукерок.

І наостанок розкажіть про свою улюблену страву або кухню.

У мене – звичайні відносини з їжею. Я люблю суші – шматочок рису з сирою рибою, краще з лососем. Також мені подобаються крем-супи на кокосовому молоці, бо вони швидко втамовують апетит і якимось теплом огортають і заспокоюють. Якщо в меню мені нічого не сподобалося, але я бачу крем-суп на альтернативному молоці, то я його завжди візьму.

І обов'язково повинен бути салат, гора салату, вся зелень світу, стручкова квасоля, авокадо, кабачок, нехай навіть сирий, огірок і зелене яблуко. Мені здається, що я оздоровлююся, навіть коли дивлюся на нього. Дуже смачно, коли такий салат заправляють лимонним соком.

Поради, як правильно харчуватися: дивіться відео