Укр Рус
29 березня, 20:50
3

Не треба вишукувати мед серед гівна, – Клопотенко пояснив, чому не варто шукати хороших росіян

Не треба вишукувати мед серед гівна, – Клопотенко пояснив, чому не варто шукати хороших росіян

Кулінар та український шеф Євген Клопотенко звернувся до російських шефів та на їхньому прикладі пояснив, чому не варто шукати хороших росіян.

Український шеф-кухар Євген Клопотенко пригадав, як спільнота російських рестораторів надіслала листа із закликом припинити війну та поважати "спільні досягнення" – борщ та Шевченка.

Актуально 12 років спостережень: шеф Ектор Хіменес-Браво пояснив, чому українці – особливий народ

Євген Клопотенко звернувся до російських шефів

Кулінар відповів російським шефам ще 3 березня, однак тепер ще раз пояснив, що борщ, котлета по-київськи, твори Шевченка – українські надбання, вони ніяк не спільні з Росією.

Звичайно, якщо ти все забрав, вважаєш, що все твоє – насправді тобі немає що ділити. Не обійшлося і без байок про спільні страви – серйозно, у нас є спільні страви? Я думаю, що не треба нагадувати про те, скільки ми зробили для того, щоб борщ ми зробили українським,
– підкреслив Євген Клопотенко.

Шеф припустив, що росіяни називають борщ і котлету по-київськи російськими стравами тому, що їх там готували. Однак цей аргумент зовсім не є логічним.

"Звичайно, котлету по-київськи борщ готували в Росії, бо вони взяли цю страву у нас і почали готувати в себе. Чому, якщо ти готуєш борщ, він стає російським? Це лише показує логіку тих людей і тієї нації. За останніми дослідженнями, все чітко написано, навіть перші спогади про борщ були в Києві. На 100 відсотків знаю, що страва наша", – наголосив кулінар.

Про вишукування хороших росіян

Євген Клопотенко пояснив, що зараз неможливо достукатися до росіян, бо вони немов на іншій планеті. На його думку, зараз не треба звертатися до них, а зосередитися саме на Україні.

"От є бочка з гівном, в яку кинули декілька ложок меду. Чи їстимете ви цей мед? Очевидно, що ні. От так і з росіянами. Не треба шукати хороших росіян. Бо треба розуміти дві речі. Перша: більшість росіян, за опитуванням, вважає, що напасти на Україну – правильне рішення. Друга: росіяни, що проти війни, в основному, мають таку позицію, бо у них забрали їхні блага через санкції. Тобто, якби Росія домінувала зараз на воєнному і дипломатичному полі, то росіяни-обернені-пацифісти, підтримували б дії своєї країни", – зауважив кулінар.

Шеф-кухар додав, що притомні представники російської нації, безумовно є, але у порівнянні зі 140 мільйонами – це мізер.

У нас є більші турботи, про які ми зараз маємо думати. Тому не треба вишукувати мед серед гівна. Це марно. Якщо ми шукаємо хороших росіян, то ми все ще є залежними від Росії та її думки. Так Україна не стає ментально вільною. Краще витратити час на вибудову України, яка є незалежною у всіх її проявах,
– підсумував Клопотенко.

Євген Клопотенко про російських шефів та Росію: дивіться відео