Мандрівка Україною. Гуцульщина — земля особливих людей
Гуцули. Їхні землі одні з наймальовничіших у всій Україні – тут найвищі Карпати, в долинах течуть гірські ріки, а на конях вправно їздять навіть діти. За натхненням у ці села приїздили українські письменники.
Франко відпочивав тут протягом 12 років, Коцюбинський писав на цих схилах "Тіні забутих предків", а місцеві жителі вже й не дивувалися, коли зустрічали Лесю Українку, Ольгу Кобилянську чи Михайла Грушевського. Село Криворівню називали Українськими Афінами. Нехай звучить голослівно, але сюди справді манило українську інтелігенцію минулого століття.
Це край унікальних людей. Наприклад гуцульський музикант Романа Кумлик – він вмів грати на 50 музичних інструментах, а одночасно - на п'яти. І це при тому, що не мав жодної музичної освіти.
Особливі й гуцульські жінки, які любили всім вирізнятися, навіть традиційні українські страви готують по-особливому. До прикладу, голубці тут без м'яса та рису, а з кукурудзяною кашею, та головне не більші за мізинець. Борщ – тільки білий, бо зварений на квашених цукрових буряках із копченими ребрами, і, звісно, головна страва – банош – кукурудзяна каша, зварена на сметані та посипана бринзою.